Inštalacija alarmne naprave

Najboljšo zaščito pred vlomom nudijo mehanski varnostni sistemi – npr. kakovostne vratne ključavnice, dodatni zapahi (npr. okenska varovala) ter rešetke ali okenski roloji. Za najboljšo zaščito vaše lastnine pa je smiselna kombinacija z elektronskim varnostnim sistemom. Ob tem lahko uskladite različne (daljinske) senzorje: senzor gibanja npr. zazna spremembe v okolici, senzorji odpiranja pa odpiranje oken in vrat. Če se senzor aktivira, se vključi alarmna naprava (sirena in/ali varovalna svetilka). Nekateri sistemi alarmno opozorilo posredujejo na telefonsko številko, npr. na vašo ali telefonsko številko soseda. Če želite hišo naknadno elektronsko zavarovati, lahko izberete daljinsko alarmno napravo, ki ne zahteva večjih gradbenih ali renovacijskih posegov. Tak brezžični sistem lahko sami, brez znanja elektronike, vgradite v nekaj urah. Vseeno je potrebno pred tem pripraviti načrt instalacije, ker se vrsta in število daljinskih senzorjev ravnata glede na vrsto zaščite, pa tudi na stopnjo varnosti, ki jo želite zagotoviti.

Navodilo

1. Priklop osnovne enote alarma

Izvijač, vrtalnik in libela – več za instalacijo alarmne naprave ne potrebujete. Vse komponente, prikazane v primeru (osnovna enota, zunanja sirena, en senzor odpiranja in gibanja, daljinski upravljalnik), so med seboj usklajene in jih lahko montirate takoj. Za montažo osnovne enote izberite dostopno mesto (npr. ob vhodu) z dostopom do 220 V vtičnice in po možnosti telefonskim priključkom.

Za šablono pri vrtanju uporabite zadnjo stran ohišja in v steno izvrtajte odprtine za pritrditev. Nato v ohišje vstavite kable za telefonski in omrežni priključek in osnovno ploščo pritrdite na steno.

Za primere izpada električnega toka so v setu vstavljene baterije.

Vstavite prednjo ploščo, jo privijte na hrbtno stran ohišja in omrežni kabel vtaknite v vtičnico. Določiti morate le še svojo PIN kodo, datum in čas.

2. Montaža senzorja odpiranja, gibanja in zunanje sirene

Da se bo alarmna naprava aktivirala, je potrebno montirati senzor gibanja in odpiranja ter zunanjo sireno.

V prikazanem primeru se daljinski senzor gibanja poveže z dvokrilnimi vrati. Tudi tukaj montažna plošča služi kot šablona za vrtanje, ki jo nato privijte. Pri tem pazite, da je sabotažno stikalo (sproži alarm, ko je senzor aktiviran) na steno montirano s celotno površino.

Pritrdite magnetni kontakt na nasprotnem okenskem krilu in pokrov nastavite na senzor.

Brezžični senzor gibanja montirajte v prostor, ki vodi na balkon ali terasno. Sprednja stran senzorja mora biti obrnjena proti prostoru in ne proti velikim okenskim površinam. Tudi tukaj montažno ploščo ponovno pritrdite na steno, vstavite vezje in nataknite sprednji pokrov. Senzor tako zaznava premikanje toplote.

Upoštevajte: če imate hišne ljubljenčke, izberite senzorje, ki ne zaznavajo živali. Alarm se v tem primeru, tj. če senzorji zaznajo manjše hišne ljubljenčke, mačke, ali pse, lažje od 30 kg, ne sproži.

Dodatna, na ulico obrnjena in dobro vidna daljinska zunanja sirena v primeru vdora oddaja zelo glasen signal.

Namig

Daljinski upravljalnik

Daljinska alarmna naprava v povezavi z v hiši instaliranim daljinskim senzorjem predstavlja varnost podnevi in ponoči. 'Aktivacijo' izvedete kasneje, z daljinskim upravljalnikom.

Orodje in material

  • vrtalni stroj
  • daljinska alarmna naprava (osnovna enota, zunanja sirena, senzor gibanja, senzor gibanja, daljinski upravljalnik)
  • izvijač
  • libela