Main Content

Polaganje talne obloge brez lepljenja

Polaganje talne obloge brez lepila je zdravju prijazno in ekološko nesporno. Nekatere tekstilne obloge lahko položite celo brez lepilnega traku!  Tako tekstilno oblogo položite brez mehurjastih neravnih in zaščiteno pred zdrsom, hitro pa jo lahko tudi odstranite – npr. v primeru selitve.

Upoštevajte: polaganje tekstilne obloge brez lepila je v prikazanem primeru možno pri prostorih velikosti do 50 m2.

1. Priprava podlage

Kot pri vseh vrstah polaganja mora biti podlaga ravna, suha in nosilna ter brez razpok ali umazanije. Idealne so npr. trdne, gladke, stabilne in suhe podlage – npr. estrih, PVC ali linolej.

Nadaljnje informacije najdete v poglavju BAUHAUS Nasvet strokovnjala Priprava podlage za talne obloge.

Na Nasvet strokovnjaka Priprava podlage za talne obloge

2. Razgrnitev preproge

Preprogo razgrnite tako, da prekriva tudi nekaj stene in morebitne gube izravnajte. Izmerite vse niše (balkonska vrata, kamin, ogrevalne cevi, itd.) in jih v vzvratni smeri obrežite z ostrim univerzalnim nožem. Teh rezov na tem mestu še ne odrežite!

Upoštevajte: najbolje je, če pred rezanjem z univerzalnim nožem podložite desko.

Pod radiatorji izmerite razmak med steno in cevmi in jih označite na hrbtni strani preproge. S trikotnimi koničastimi rezi v grobem izrežite okrogle reze – finejši zaključki sledijo naslednji dan.

Preproga naj čez noč leži razgrnjena: tako se prilagodi sobni temperaturi in vlažnosti in s tem tudi po natančnem razrezu ohrani svojo prvotno obliko.

Naslednji dan odrežite presežne dele (pribl. 5-8 mm odmika od stene). Na prehodnih namestite dvodelne profile: najprej privijačite nosilni profil, preprogo ustrezno odrežite in jo prekrijte s prekrivnim profilom.

Galerija Polaganje talne obloge brez lepljenja

Tekstilno talno oblogo razgrnite – s prekrivajočim delom stene – in izmerite vse niše. Režite z ostrim univerzalnim nožem.
Preproga se mora čez noč prilagoditi prostorski klimi.
Naslednji dan preprogo pritisnite v kotu med tlemi in steno ter predolgi ostanek odrežite.
V vratnem okvirju zavihano preprogo položite do roba in jo odrežite kos za kosom.
Profili na vratih poskrbijo za lepe prehode – kot v tem primeru med laminatom tekstilno oblogo.
 
 
 

Lepljenje stičnih mest

Preprogo v prikazanem primeru lahko položite brez lepljenja. Če vendarle želte položiti dva dela, morate predel stičnih mest obeh delov povezati s specialnim lepilnim trakom.

Stenski zaključki

Če se za 'zaključek' ne odločite, videz stenskega zaključka s časom ne bo več lep. Še posebej na belo barvanih tapetah so zaradi sesanja pogosto vidni pasovi nečistoč. Zaključne pasove v ustrezni barvi preproge enostavno prilepite z dvostranskim lepilnim trakom: odstranite prekrivni trak in trak z roko prilepite na steno. 

  • letev (za podlogo pri rezanju)
  • univerzalen nož s trapezastimi rezili
  • škarje
  • izvijač
  • tekstilna talna obloga
  • ravnilo za preprogo