Polaganje talne obloge brez lepljenja

Polaganje talne obloge brez lepila je zdravju prijazno in ekološko nesporno. Nekatere tekstilne obloge lahko položite celo brez lepilnega traku! Tako tekstilno oblogo položite brez mehurjastih neravnih in zaščiteno pred zdrsom, hitro pa jo lahko tudi odstranite – npr. v primeru selitve.

Upoštevajte: polaganje tekstilne obloge brez lepila je v prikazanem primeru možno pri prostorih velikosti do 50 m2.

Navodilo

1. Priprava podlage

Kot pri vseh vrstah polaganja mora biti podlaga ravna, suha in nosilna ter brez razpok ali umazanije. Idealne so npr. trdne, gladke, stabilne in suhe podlage – npr. estrih, PVC ali linolej.

2. Razgrnitev preproge

Preprogo razgrnite tako, da prekriva tudi nekaj stene in morebitne gube izravnajte. Izmerite vse niše (balkonska vrata, kamin, ogrevalne cevi, itd.) in jih v vzvratni smeri obrežite z ostrim univerzalnim nožem. Teh rezov na tem mestu še ne odrežite!

Upoštevajte: najbolje je, če pred rezanjem z univerzalnim nožem podložite desko.

Pod radiatorji izmerite razmak med steno in cevmi in jih označite na hrbtni strani preproge. S trikotnimi koničastimi rezi v grobem izrežite okrogle reze – finejši zaključki sledijo naslednji dan.

Preproga naj čez noč leži razgrnjena: tako se prilagodi sobni temperaturi in vlažnosti in s tem tudi po natančnem razrezu ohrani svojo prvotno obliko.

Naslednji dan odrežite presežne dele (pribl. 5-8 mm odmika od stene). Na prehodnih namestite dvodelne profile: najprej privijačite nosilni profil, preprogo ustrezno odrežite in jo prekrijte s prekrivnim profilom.

Lepljenje stičnih mest

Preprogo v prikazanem primeru lahko položite brez lepljenja. Če vendarle želte položiti dva dela, morate predel stičnih mest obeh delov povezati s specialnim lepilnim trakom.

Stenski zaključki

Če se za 'zaključek' ne odločite, videz stenskega zaključka s časom ne bo več lep. Še posebej na belo barvanih tapetah so zaradi sesanja pogosto vidni pasovi nečistoč. Zaključne pasove v ustrezni barvi preproge enostavno prilepite z dvostranskim lepilnim trakom: odstranite prekrivni trak in trak z roko prilepite na steno.

Orodje in material

  • letev (za podlogo pri rezanju)
  • univerzalen nož s trapezastimi rezili
  • škarje
  • izvijač
  • tekstilna talna obloga
  • ravnilo za preprogo