Polaganje plute

Elastičnost, toplotna in zvočna izolacija, protizdrsna obdelava, prijaznost do sklepov in robustnost – pluta kot talna obloga se ponaša z veliko prednostmi. Ta 100 % naravni izdelek je posebej primeren za otroško sobo, spalnico in bivanjske prostore. Polaganje gotovega parketa iz plute je zaradi klik sistema otročje enostavno, pri običajnem plutovinastem parketu pa posamezne plošče na podlago prilepimo po njihovi celotni površini – idealno predvsem za prostore s talnim gretjem.

Navodilo

1. Lepljenje plutovinastega parketa po celotni površini

Kot pri vseh vrstah polaganja talnih oblog mora biti tudi za plutovinast parket podlaga izravnana, suha in brez snovi, ki vplivajo na oprijem lepila – npr. maščobe, prahu in starih premazov. Vse odpadajoče dele je zato potrebno odstraniti in z izravnalno maso izravnati neravnine v podlagi. Dodatne informacije glede priprave podlage najdete tudi v poglavju BAUHAUS Nasvet strokovnjaka Priprava podlage za polaganje talnih oblog.

Sledi lepljenje: kontaktno lepilo s kratkim velurnim valjčkom nanesite na hrbtno stran plošč in na podlago.

Po pribl. eni uri - lepilo mora postati prozorno – pričnite s polaganjem plutovinastih plošč ob steni ali ob ravni liniji. Vsako ploščo potolcite z gumijastim kladivom, saj lepilo veže le pod pritiskom. Za razrez ob stenskih zaključkih uporabite običajen nož za preproge.

Ne pozabite na zaključni zaščitni sloj: tako bo naravni material zaščiten pred umazanijo in poškodbami.

2. Polaganje gotovega parketa brez lepila

Gotovi parket iz plute se polaga plavajoče – torej se ne prilepi na podlago. Pri tem pazite, da je podlaga čista, ravna in suha.

S polaganjem začnite v kotu prostora in ob tem ne pozabite na diletacijske fuge. Da obdržite enakomeren razmik od stene, ki naj znaša pribl. 10 mm, uporabite zagozde za polaganje. Naslednje deske polagajte z vrha in jih z vzdolžno in sprednjo stranjo vpnite in potisnite v že položene plošče. Da se posamezni elementi zataknejo višinsko izravnano, uporabite kladivo in klado za zabijanje. Stenske zaključke odrežite s fino žago.

Pluta – naravni material

Lubje hrasta plutovca se olupi vsakih devet let, ki se med drugim uporabi tudi za izdelavo plutovinastih plošč. Lubje se v ta namen granulira in stisne v velike plutovinaste bloke, ki se razrežejo v tanke plošče.

Kakovostne plošče so izdelane le iz granulata. Dražje plošče so dodatno furnirane s tankimi sloji naravne plute.
Izmera potrebnega materiala

Z izmero kvadrature prostora se izračuna tudi natančna količina materiala, potrebnega za polaganje.

Orodje in material

 • fina žaga
 • gumijasto kladivo
 • kladivo
 • kontaktno lepilo za pluto
 • gotovi plutovinasti parket ali plutovinasti parket po potrebi
 • klada za zabijanje
 • izravnalna masa
 • nož za preproge
 • valjček iz velurja
 • zagozda za polaganje
 • končni premaz (olje, vosek ali lak)