Main Content

Polaganje in fugiranje marmorja

Plošče iz naravnega marmorja so robustna, neobčutljiva, za nego enostavna in hkrati zelo plemenita talna obloga tako na hodniku kot v kopalnici ali WC-ju. Ob strokovno položeni izvedbi lahko brez težav služijo tudi 100 let. Za odličen rezultat uporabite hitro sušeče lepilo za naravni kamen, fugirno malto brez kremenčevega peska in silikon.

Veliko izbiro ploščic iz naravnega kamna lahko v BAUHAUS centrih najdete na oddelku ploščic. Razstavljene table položenih ploščic prikazujejo popularne in atraktivne možnosti uporabe za bivanjske in sanitarne prostore.

 

 

1. Pravilna priprava podlage

Marmorne plošče lahko položimo na skoraj vse vrste podlag. Podlaga mora biti ravna, suha, nosilna in brez snovi, ki bi vplivale na oprijem lepila – npr. mastne nečistoče, prah in stari premazi. Vse odpadajoče dele in premaze je zato potrebno odstraniti in neravnine, ki so večje od treh milimetrov, izravnati s samorazlivno izravnalno maso. Na močno vpojne podlage (npr. estrih, cementni omet, porobeton ali mavčni karton) lahko dodatno nanesete globinski premaz in počakate, da se dobro posuši (nevpojne podlage premažite z vezivnim temeljnim premazom).

Nadaljnje informacije najdete v poglavju BAUHAUS Nasvet strokovnjaka Priprava podlage za talno oblogo.

Na Nasvet strokovnjaka Priprava podlage za talno oblogo

2. Razporeditev plošč

V pravokotnih prostorih napnite vrvico na sredini po prostoru in vzporedno s stranskimi stenami. Po vrvici naravanjte prvo vrsto ploščic in začnite s polaganjem ob vrvici. Nato naslednje ploščice polagajte vzdolž stene. Da ustvarite vtis končnega rezultata, ploščice najprej po tleh samo položite.

3. Polaganje ploščic

Zmešano lepilo za ploščice iz naravnega kamna po odsekih enakomerno razdelite po tleh in ga prečesajte z zobato gladiko. Polirane in brušene ploščice položite na sloj lepila, jih rahlo pritisnite ali rahlo potolcite z gumijastim kladivom. Pri poroznejši površini marmorja na spodnjo stran nanesite dodaten tanek sloj lepila.

Upoštevajte: vedno zmešajte le toliko lepila, kolikor ga lahko porabite v 30 minutah. Da ploščic ne poškodujete, nanje položite trak stare plastike ali podobno in šele nato potolcite.

Na hrbtno stran zaključnih letev iz marmorja nanesite lepilo in jih prilepite z vodoravne smeri (libela). Za potreben odmik od tal (pribl. 3 mm) od stenskega kota (pribl. 3 do 5 mm) uporabite male zagozde ali distančnike za ploščice.

4. Fugiranje ploščic iz marmorja

Ko se lepilo pod ploščicami strdi, lahko nadaljujete s fugiranjem. Po navodilih proizvajalca zmešajte fugirno malto ter jo po delih zlivajte na čista tla. Malto z gumijastim brisalcem za tla ali gladilko s penasto gumo z diagonalnimi potegi vtisnite v prazne fuge. Za vezanje odvečne vlage na fuge dodatno posujte suho malto in jo po nekaj minutah odstranite z gumijastim brisalcem.

Upoštevajte: pri poroznejšem marmorju fug ne prelijte, temveč jih zafugirajte, kot z vlažno maso (malto med fuge vnesite z zidarsko žlico).

Ko se malta napije (upoštevajte navodila proizvajalca), ostanke malte odstranite z vlažno gladilko z gobasto podlogo (gobo medtem večkrat pomočite v čisto vodo) in površino marmorja nato spolirajte s suho krpo.

Kotnih, diletacijskih in priključnih fug ne zafugirajte, temveč jih zatesnite s specialnim silikonom za naravni kamen: silikonsko kartušo postavite v kot in maso nanesite med fuge. S pršilko za rože na fuge napršite mešanico čistila in vode. Zatem z leseno deščico odstranite odvečni silikon in fuge zgladite s prsti.

Galerija Polaganje in fugiranje marmorja

Ploščice iz marmorja delujejo zelo plemenito, pri čemer pa so zelo robustne in trajne.
Za predogled končnega rezultata marmorne ploščice najprej le položite.
Specialno lepilo nanesite na tla, ga prečesajte z zobato gladilko in marmorne ploščice položite na lepilo. Porozni marmor na spodnji strani dodatno premažite z lepilom.
Fugirno malto za naravni kamen z gumijastim brisalcem diagonalno med fuge vnesite na ploščice. Fuge zatem posujte s suho malto in jih znova prevlecite.
Nečistoče odstranite z vlažno gobo. Marmorno površino nato spolirajte s suho krpo.
 
 
 

Specialno lepilo za naravni kamen

Za naravni kamen je dovoljeno uporabiti le primerna lepila in fugirne mase. Sicer se površina lahko obarva ali razpoka. Tudi običajni silikoni niso primerni! Vsebujejo mehčala, ki v naravnem kamnu pustijo neestetske mastne madeže.

Uporabite le lepila za naravni kamen, ki se hitro strdijo, fugirne malte brez kremenčevega peska ter silikone brez mehčalnih sredstev. Uporabite le izdelke, ki so med seboj skladni ter upoštevajte navodila proizvajalca!

Razrez kamnitih plošč

Za razrez kamnitih ploščic – iz betona, klinkerja ali naravnega kamna – mehansko orodje običajno ni primerno. Optimalna izbira je kotni brusilnik. Uporabite ga lahko z različnimi nastavki. Za navadne betonske izdelke zadostujejo običajne rezalne plošče. Za naravni kamen so sicer idealne diamantne rezale plošče, sicer pa izberite profesionalne stroje za mokro rezanje.

Upoštevajte: zaščitne slušalke, zaščitna očala, zaščitna maska proti prahu, dobre delovne rokavice ter čevlji z zaščitno kapico so pri razrezu kamnitih ploščic obvezna oprema!

 Široko izbiro profesionalnih strojev in naprav najdete v poglavju BAUHAUS Izposoja orodja in strojev.

 • izravnalna masa po potrebi
 • vedro
 • distančniki
 • temeljni premaz
 • gumijasto kladivo
 • gumijast brisalec
 • lepilo za ploščice iz naravnega kamna
 • fugirna malta za naravni kamen
 • silikon za naravni kamen
 • goba ali gladilka z gobasto podlogo
 • libela
 • kotni brusilnik z diamantno ploščo ali stroj za mokro rezanje
 • zobata gladilka
 • zložljiv meter