title_1

Polaganje parketa je ključen postopek za dolgoročno obstojnost talne obloge. Zato ni nenavadno, da je kar nekaj procesov, ki morajo biti opravljeni in pogojev, ki jim mora biti zadoščeno pred, med in po polaganju parketa.

Poleg prijetnega videza se gotovi parket odlikuje tudi z veliko drugimi prednostmi.

Naravna talna obloga, kot je parket, med drugim uravnava nivo vlažnosti, je prijetno topla pod nogami in trpežnejša kot npr. tekstilna talna obloga.

Najboljše pa je, da se zaradi klik sistema modni gotovi parket lahko z nekaj pritiska enostavno vpne brez uporabe lepila.

Pakret na kilik ima takšen spoj, ki drži deske skupaj brez lepila. Priporočamo, da se v primeru plavajočega polaganja pod parket položi ustrezna podlaga kot npr. filc, pluta ali profesionalna folija. Takšna podlaga nudi uporabniku več udobja in zagotavlja mehkejšo in tišjo hojo.

Navodilo za polaganje gotovega parketa

1.     Priprava podlage za polaganje parketa

 

Ravna in čista podlaga je pri polaganju parketa ključnega pomena.

 

Odstranite vse nečistoče in z ravnalno letvijo preverite, ali obstajajo neravnine.

Odpravite jih z brusilnim strojem in luknje zapolnite s tekočo izravnalno maso.

Prostor natančno izmerite, da bo odrezanega odpadka čim manj

(pripravite skico v merilu ali načrt polaganja).

Pri pripravi podlage je ključnega pomena:

 • Čistost tal

Večje nečistoče drugih izvajalcev obrtniških del, kot so ostanki mavca, ometa, barve, olja ali voske, je treba pred polaganjem zaključnih talnih oblog povsem odstraniti, saj zelo negativno vplivajo na vezavo in zmanjšujejo sprijemanje lepil za talno oblogo s podlago. Prav tako moramo podlago pred polaganjem parketa temeljito pomesti ali posesati.

 • Trdnost in ravnost estriha

Če estrih ni dovolj trden, ga utrdimo s predpremazom. Če je bil estrih pravilno položen, ne bi smelo priti do težav z mehansko odpornostjo, vezavo in stabilnostjo.

Površina estriha mora biti ravna, s pravilno usmerjenimi in vgrajenimi diletacijskimi regami in vodoravna. Valovitost, prevelika izbočenost, prevelika gladkost ali hrapavosti ter razpokanost niso dovoljeni.

 • Vlažnost estriha

Največja dopustna vsebnost preostale vlage v cementnem estrihu s talnim gretjem je 1.8 CM-%. Suh estrih je pogoj za polaganje talne obloge. V kolikor parket položimo na estrih, ki presega dopustno vsebnost vlage, bo vlaga ujeta pod leseno talno oblogo. Ker na delovanje lesa najbolj vpliva prav vlaga, je rezultat v večini primerov odstopanje, dvigovanje in/ali razslojevanje parketa od podlage.

Gotovi parket položite na estrih ali kamnita tla, uporabite parno oviro in dodatno PE-folijo.

Folijo razprostrite po celotnem prostoru: posamezni trakovi naj se prekrivajo in potekajo vsaj 20 mm visoko po steni. Dvostranski lepilni trak preprečuje, da bi se folija med delom premaknila.


Upoštevajte: v BAUHAUS-u lahko izberete t.i. kombinirane folije, ki zadržujejo vlago (integrirana PE-folija) in hkrati dušijo pohodni hrup.

2.    Prva vrsta

 

Polaganje parketa pričnite v kotu prostora, utor ob steni in vzdolžno z linijo glavnega vira svetlobe: sprednje oz. čelne strani desk gotovega parketa s klikom vpnite drugo v drugo.

Po možnosti uporabite klado za zabijanje ali kladivo, da elemente tesno vpnete.

Ne pozabite diletacijskih fug! Uporabite zagozdo za polaganje, da obdržite enakomeren, pribl. 15 mm odmik od stene, prehodnih delov med vrati ter od stebrov.

Že na začetku mislite na zaključek: zadnja vrsta desk kljub pogosto potrebnemu vzdolžnemu rezu ne sme postati preozka. Po možnosti že prvo vrsto odrežite po dolžini. To je tako ali tako potrebno, če stena ni ravna: na prvi vrsti desk označite potek stene in deske po dolžini ustrezno odrežite.

Merjenje

S ključavničarskim kotnikom označite odmik od stene in desko z električno vbodno žago odrežite na potrebno dolžino.

Konec vrste

Na ustrezno dolžino odrezani element vpnite z montirnim železom.

Upoštevajte: v izogib križnim fugam predvidite vsaj 400 mm zamika in z odrezanim delom začnite novo vrsto.

3.     Naslednje vrste

 

Polaganje naslednje vrste pričnite s preostankom prve. Preostali kos položite tesno ob prvo vrsto. Z rahlimi udarci lahko deske spojite tako, da se te zataknejo.

Drugo desko druge vrste z rahlim udarcem spojite z desko v prvi vrsti, najprej na čelni, nato pa še po vzdolžni strani. Zelo pomembno je, da deske nameščate popolnoma naravnost. Uporabite udarno klado in kladivo.

Upoštevajte: v prostorih s talnim ogrevanjem s toplo vodo ali v poslovnih prostorih je lepljenje nujno. Lepilo iz embalaže nanesite direktno na utor in pero ter elemente spojite. Ostanke lepila obrišite takoj, dokler so še vlažni.

4.     Zadnja vrsta


Najprej spojite sprednje oz. čelne strani.

Pri ozkih deskah čelne spoje v zadnji vrsti spojite s pomočjo ožje strani udarne klade.

Vzdolžne robove zadnje vrste pa spojite s pomočjo montirnega železa.


5.     Polaganje okoli okvira vrat in cevi talnega ogrevanja


Da bo novi gotovi parket odlično vpet tudi v predelu vrat, leseni okvir odrežite s fino žago ali lisičjim repom tako, da se element pod njim prilagodi. Pri kovinskih vratnih okvirih pa je desko potrebno odrezati. 

Za predele ob radiatorskih ceveh v deski na njej označite položaj cevi. Označena mesta izvrtajte s primernim svedrom, ki naj bo 30 mm večji od premera cevi. Upoštevajte potrebno diletacijsko fugo (pribl. 15 mm).

Nato pod kotom 45 stopinj odrežite košček z luknjami v obliki črke V, nanesite lepilo za les in kos namestite ob položeno desko. Dokler se lepilo ne posuši, morate diletacijsko razdaljo zamašiti z distančnikom. Vrzel bodo prekrile rozete ogrevalnega sistema.6.    Zaključne letve


Za popolno zaključevanje talne obloge iz gotovega parketa na steno privijte pritrdila v razmaku

40-50 cm in zatem nanje namestite zaključne letve.

 

Upoštevajte: zaključne letve je najlažje odrezati z zajeralno žago.Aklimatizacija

Preden zares začnete: še zapakirani gotovi parket nekaj časa pustite v prostoru, da se prilagodi temperaturi in zračni vlagi. Preden ga položite, ga približno dva dni hranite v prostoru, v katerem ga boste položili.

Zaključne letve s kabli

Kable za hi-fi sistem in druge naprave lahko enostavno položite kar pod zaključne letve. S kabelskim kanalom je to mogoče.

V BAUHAUS-u boste našli primerne zaključne letve, ki so barvno usklajene z barvo vašega parketa.

Orodje in material za polaganje parketa

Za polaganje gotovega parketa potrebujete kar nekaj orodja in pripomočkov:

 • baterijski vrtalni stroj z nastavkom za luknjanje
 • ključavničarski kotnik
 • pritrdilne sponke za zaključne letve
 • svinčnik
 • univerzalni nož
 • D3 lepilo (pri talnem gretju ali za poslovne prostore)
 • gotovi parket
 • tekoča izravnalna masa
 • lisičji rep ali fina žaga
 • zajeralna žaga
 • kladivo
 • lepilo za les
 • izvijač s križnim utorom
 • kombinirana folija z izolacijo pohodnega hrupa in integrirano PE-folijo
 • izravnalna letev
 • rozete za ogrevalne cevi
 • lesene klade
 • brusilni stroj
 • zaključna letev
 • vbodna žaga
 • klin za polaganje
 • zložljivi merilni meter

POIŠČITE ORODJA V BAUAHUSU

Zaščita , čiščenje in pravilna nega parketa

 • Uporaba agresivnih čistil in preveč vode sta prepovedana – nikakor tudi ne uporabljajte parnega čistilca
 • Da bo vaš gotovi parket, ki ste ga sami položili, ohranil kakovost, uporabite posebej za parket primerne sete čistil
 • Pohištvo previdno razporedite in ga ne premikajte po parketu
 • Podložke iz filca pod stoli in mizami preprečujejo nastanek prask
 • Preprečite stik parketa s peskom, mivko ali vodo
 • Cvetličnih loncev ne polagajte direktno na parket, temveč vedno s podstavki

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Brušenje parketa

Parket po mirovanju najprej obrusimo. Brušenje parketa pomeni izravnavanje in glajenje lesene talne obloge, ki ga opravimo s profesionalnimi brusilnimi stroji.

Svetujemo, da brušenje opravi strokovnajak, saj je končni videz položenega parketa je v precejšnji meri odvisen od kvalitete brušenja.

Pred brušenjem s sesalcem skrbno očistimo parket in preverimo stik s podlago. Nato najprej opravimo grobo brušenje, kjer uporabljamo brusni papir zrnatosti 36 do 40.

Brusilni stroj vodimo pod kotom približno 30 stopinj od poteka lesnih vlaken. Ko obrusimo vso površino v eni smeri, začnemo drugo brušenje pod kotom 60 stopinj glede na prejšnje. Delo končamo z brušenjem vogalov, robov in vseh manj dostopnih predelov. Uporabimo za to namenjene stroje in papir iste zrnatosti.

Nato sledi vmesno brušenje, ko brusimo dvakrat križno kot pri prejšnji stopnji in upoštevamo ista navodila glede smeri brušenja. Z vmesnim brušenjem parket že dobro izgladimo, izravnamo ter pripravimo podlago za kitanje in zadnje končno izglajevanje.

Po izvedenem kitanju parketa, s katerim zapolnimo fuge med parketnimi deskami, opravimo fino brušenje parketa. Parket enkrat ali dvakrat križno zbrusimo z brusnim papirjem zrnatosti 100 za trše lesove ali 120 za mehkejše lesove. Zadnje brušenje popolnoma izgladi parket in odstrani morebitna dvignjena lesna vlakna, ki so nastala zaradi neizogibnega brušenja v nepravi smeri.

Pred nadaljnjo obdelavo, se pravi pred lakiranjem ali oljenjem, parket skrbno in temeljito očistimo z močnim sesalcem in antistatično krpo.

p_polaganje

Oljenje in lakiranje parketa za zaščito

Za lakiranje parketa uporabimo najprej temeljni ali osnovni lak in nato zaključni ali končni lak. Pred nanosom končnega laka površino obrusimo z rabljeno mrežico zrnatosti 100 ali brusnim papirjem 120. Za nanos je treba upoštevati proizvajalčeva navodila v tehničnih listih.

Danes lahko izbiramo med številnimi različnimi vrstami laka. Večina ustreza visokim ekološkim zahtevam sodobnega uporabnika in so kljub temu visoko trpežni in odporni.

D

Oljenje parketa

 Za oljenje parketa priporočamo Osmo olja, ki poleg naravnih olj vsebujejo tudi trde voske. Olja zaščitijo in impregnirajo les globinsko, vosek ostane na površini kot dodatna zaščita parketa pred obrabo, vodo in madeži.

Oljenje parketa opravimo na zbrušen, zglajen in očiščen parket, na katerega enakomerno nanesemo olje. Olje lahko nanašamo strojno, z valjčkom čopičem ali z mehko krpo, pri tem pa vedno upoštevamo navodila proizvajalca olja.

Po predpisanem času sušenja in utrjevanja, površino po potrebi rahlo obrusimo s finim brusnim papirjem in postopek nanašanja ponovimo. Na surov les vedno nanesemo dva sloja olja.

 

S pravilnim postopkom polaganja parketa, vam bo parket služil vrsto let ter ohranil svojo naravno lepoto veliko dlje.

Viri:

Povzeto po Standardih in opisih za parketarska dela, Obrtno podjetniška zbornica Slovenije, Sekcija polagalcev talnih oblog, julij 2011