Lepljenje tekstilne talne obloge

V večjih in bolj obremenjenih prostorih so tekstilne talne obloge trajno lepe in brez valovitih predelov, če so poleg natančnega polaganja, torej na ustrezno dimenzijo odrezane obloge, tudi dobro prilepljene na podlago. Preprogo lahko prilepite po celotni površini – z disperzijskimi lepili brez vsebnosti topil – ali jo pritrdite le na robu z obojestranskim lepilnim trakom.

Navodilo

1. Priprava podlage

Kot pri vseh vrstah polaganja mora biti podlaga ravna, suha in nosilna ter brez razpok ali umazanije. Idealne so npr. trdne, gladke, stabilne in suhe podlage – npr. estrih, PVC ali linolej. Če želite tekstilno oblogo kasneje prilepiti po celotni površini, je na peščeno ali močno vpojno podlago nujno potrebno nanesti temeljni premaz.

2. Lepljenje tekstilne obloge

Tekstilno oblogo najprej razvijte in jo razgrnjeno pustite en dan – tako se bo prilagodila klimi v prostoru. Ustrezno jo odrežite in brez gub razgrnite do roba med tlemi in steno ter predolge dele odrežite z univerzalnim nožem.

Na podlago prilepite lepilni trak za polaganje in ga previdno z močjo prevlecite. Nato odstranite zaščitni papir in tekstilno preprogo nalepite na trak.

Upoštevajte: lepilni trakovi so različni glede na spodnjo stran tekstilne obloge in stopnjo obremenitve – običajne, večje in zelo velike, kot so npr. stopnice.

Če je potrebno dodaten trak položiti prekrivajoče, ga položite tako, da je smer vlaken glede na že položeno oblogo enaka. Za gladek prehod oba dela prerežite, robove pritisnite na lepilo in z lepilnega traku odstranite zaščitni papir.

Upoštevajte: praviloma je smer vlaken na tekstilni preprogi označena s puščico. Sicer pa jo lahko preverite kar z roko: v smeri poteka vlaken je občutek preproge bolj gladek, medtem ko se pri potegu v nasprotni smeri poteka roka med vlakni nekoliko zaustavlja.

3. Lepljenje preproge po celotni površini

Tekstilno oblogo najprej razvijte in jo pustite ležati en dan – tako se bo prilagodila prostorski klimi. Naslednji dan jo zvijte nazaj, do sredine prostora. Nanesite lepilo za tekstilne preproge (z zobato gladilko z nazobčanostjo po navodilih proizvajalca za lepilo) in ga 15 min pustite na zraku – odvino od vpojnosti podlage.

Upoštevajte: pri izbiri lepila bodite pozorni, ali je primerno za določeno vrsto hrbtne strani tekstilne obloge in za kasnejšo obremenitev obloge.

Tekstilno oblogo razgrnite na še vlažen sloj lepila in ga trdno pritisnite. Drugo polovico tekstilne obloge odvijte do sredine prostora in nadaljujte, kot opisano.

Robove odrežite z univerzalnim nožem. Prehode med prostori, v katerih je položena ista obloga, npr. na odprtini vrat, položite brez vidnega roba, kot je opisano pod točko 2.

Na prehode med oblogami različnih prostorov in vrat montirajte profile. Na voljo so iz umetne mase v različnih barvah, ki se skladajo s talno oblogo, ali pa kovinske, ki poudarijo kontrast. Profile na podlago trdno privijte z vložki in vijaki.

Potrebna količina lepilnega traku

Tako izračunate potrebno količino lepilnega traku: vzemite dolžino prostora plus trikratno širino. Priporočljivo je, da v večjih prostorih dodatno prilepite enega ali več trakov vzdolžno ali postrani.

Simboli na tekstilni oblogi – znak kakovosti

Na tržišču obstaja približno 3000 različnih talnih oblog. Njihovo uporabno namembnost določajo surovine in postopek izdelave, ki pa jo potrošniki kot laiki težko določijo. Pri izbiri lahko pomaga znak Skupnosti za okolje za tekstilne talne obloge (ETG): znak pridobijo le tiste talne obloge, ki jih je testiral nemški inštitut Deutsches Teppich- Forschungsinstitut e.V. glede na vrednosti udobja in vzdržljivosti. Preveri se tudi ustreznost dodanih snovi: znak za opravljeno testiranje talnih oblog glede škodljivih snovi označuje talne obloge, ki so bile na testu vsebovanih škodljivih snovi, emisij in oddajanja vonja. Te vrste talnih oblog ne vsebujejo škodljivih snovi, kot so pentaklorofenol, formaldehid, zdravju škodljivih pesticidov, butadijev ali vinilklorida, pri proizvodnji pa se ne uporabljajo azbest ali tekoči fluoro-kloro-ogljikovodiki (FCKW).

Namembnost talne obloge označuje največ pet simbolov (nahajajo se v spodnjem delu znaka):

  • Simbol 'strela': označuje antistatično talno oblogo – preproga se ne naelektri. Ta lastnost je npr. pomembna, če želite v prostoru delati z računalnikom.
  • Simbol 'kolesca na stolih': kakovost je ustrezna za pisarniške stole na kolesih.
  • Simbol 'stopnice': talna obloga na stopnicah ohrani prvotno obliko.
  • Simbol 'talno gretje': talna obloga se lahko položi nad talno gretje.
  • Simbol 'vodna pipa': talna obloga je primerna za vlažne prostore – lahko se položi tudi v kopalnico.