Lahkotna pregrada prostora

Bi radi vaš prostor malo bolje organizirali? Stanujete v garsonjeri in bi en večji prostor radi razdelili v manjše? Ali pa bi radi samo malenkost omejili, kje se vaši otroci lahko igrajo? Odlična rešitev pri vseh teh stvareh so lahko povsem preproste pregrade prostora.
Sobne pregrade so izjemno dobrodošle, tudi ko si želimo dodaten prostor za delovni kotiček ali shrambo, ampak za to nimamo dodatnega prostora. Pregrada prostora pa omogoča, da obstoječi prostor ločimo na dva dela.
Glede na funkcionalnost prostora, ki ga želimo ustvariti, pa lahko izbiramo med različnimi pregradami. Pregrada s stekli bo prostor povečala, lesena pregrada ga naredi elegantnejšega, tekstilne zavese pa lahko prostor naredijo bolj zanimiv, saj so le-te lahko različnih barv in vzorcev.
V nadaljevanju pa si bomo pogledali celotno izdelavo lesene sobne pregrade.


Kakšne pregrade prostora poznamo?


Prenosne in trajne pregrade – že kot ime samo pove, prenosne pregrade lahko premikamo in predstavljajo neko hitro rešitev za ločitev prostora, med tem, ko so trajne pregrade pritrjene v strop in tla in so namenjene stalnemu ločevanju prostora, primerne predvsem za pisarne.
Drsne pregrade so lahko funkcionalen nadomestek stene. Izbira se lahko med številnimi barvami in vrstami, zato predstavljajo tudi dekorativni element.
Kreativno steklo, kot pregrada prostor optično poveča, hkrati pa prepušča več svetlobe. Vendar pa s kreativnimi stekli ne nudimo intime.
Majhno sobo torej lahko razdelimo v različne bivanjske prostore npr. z optično razdelitvijo – kot so s paraventi, zavese ali lamelni roloji. Podobno roloju, le da je ta precej stabilnejša, lahko prostor pregradimo s pregrado iz oblanih strešnih letev. Eden izmed bolj priljubljenih načinov pregrajevanja prostora so stebri, ki so lahko leseni, kovinski ali zidani.

1_9
S preprosto pregrado lahko enostavno ločite spalni in bivalni del.

Kot je prikazano na spodnji sliki, majhne kovinske cevke zagotavljajo razmik med posameznimi letvami in olepšajo navojne drogove, ki so med seboj povezani z letvami. S pritrditvijo na strop tako naložene letve ustvarijo neke vrste 'statično žaluzijo'. Z vmesnimi prostori ta sobna pregrada v stanovanju še naprej ohranja zračnost in občutek odprtosti, ob tem pa jasno ločuje spalni in bivanjski prostor.

Da se boste lažje odločili za izdelavo takšne sobne pregrade, vam spodaj po korakih predstavljamo celoten potek in kaj vse potrebujete za najlažjo izdelavo.


Kako se lotiti priprave statične žaluzije?

2_9
Lesena pregrada bo ohranjala zračnost in občutek odprtosti.

1. Faza načrtovanja


Najprej izmerite širino in višino pregrade. Oblane letve iz različnih vrst lesa so v Bauhaus-u na voljo v veliko standardnih dolžinah. V prikazanem primeru je pregrada zgrajena iz 30 letev z razmakom 5 cm. Za stabilno žaluzijo odvisno od dolžine letev načrtujte 2-3 navojne drogove in aluminijaste cevi.


Preverite ponudbo lesenih letev v Bauhausu

2. Obdelava sestavnih delov


Odvisno od števila navojnih drogov, ki jih uporabite za prostorsko pregrado, vsako letev prevrtajte 2- ali 3-krat, na istem mestu (premer luknje naj bo skladen z velikostjo navojnega droga; v prikazanem primeru 16 mm).
Najenostavneje je, če posamezne letve zložite eno na drugo, jih pritrdite s primežem in vse prevrtate hkrati. Na naslednjem kupu na zgornji letvi luknjo označite skozi izvrtino že prevrtane letve.
Aluminijaste cevi z žago za kovino ob uporabi jeralnika razrežite na enako dolžino, saj služijo kot distančniki med letvami. Sicer potrebujete 2 do 3 daljše aluminijaste cevi, iz katerih nastane zgornji del med 'žaluzijo' in nosilnimi prečkami.
Štirikotno prečko, ki služi kot stropni nosilec konstrukcije, prevrtamo na enakem mestu kot letve. Potrebujemo še 2 do 3 dodatne luknje za pritrditev na strop. Na kontra matice navojnih drogov na zgornjo stran prečke – obrnjeno proti stropu – izvrtajte luknjo s forstner svedrom za les. Matica se mora v povsem ugrezniti v luknjo, vendar se ne sme ohlapno premikati.

3. Montaža prostorske pregrade


Sestavite posamezne dele – letve, distančnike in navojne drogove. Distančnike enega za drugim nataknite na letve na drogovih. Čisto na vrhu uporabite daljše aluminijaste cevi, nataknite štirirobe prečke, jih trdno privijačite s kontra maticami in jih z vložki in vijaki pritrdite na strop.

4_7
Distančnike enega za drugim nataknite na letve na drogovih.
3_8
Distančnik trdno privijačite s kontra maticami.

Površinska obdelava in 'wow efekt'


Prostorsko pregrado iz lesenih letev lahko prebarvate ali z oljem za les ali pa za želen barvni odtenek uporabite posebno barvo; lahko jo premažete s prozornim ali barvnim lakom ali pa jo pustite povsem neobdelano.

Prav poseben učinek pa s pregrado lahko ustvarite, če zunanje robove stropnih letev uporabite kot 'platno': letve v tem primeru natančno zložite eno na drugo (pred montažo prostorske pregrade) in naslikajte motiv po svoji želji – npr. simbol najljubšega kluba, vzorec zebre ali pa vzorec po domišljiji. Motiv bo na koncu na nakladnih letvah videti odlično!

Preverite ponudbo barv in lakov v Bauhausu

Lesene pregrade ali panelne zavese?


Morda se sprašujete, zakaj bi šli v izdelavo lesene pregrade, ko pa lahko preprosto kupite panelno zaveso.
Panelne zavese so prvotno namenjene kot notranje senčilo za srednje in večje steklene površine. Le-te so običajno na voljo v eno ali večbarvnih tkaninah ter nudijo več možnosti upravljanja (ročno, palica, vrvica, elektro).
Lesene sobne pregrade bodo prostoru dodale posebno toplino, a bodo hkrati tudi zavzele nekoliko več prostora kot panelne zavese. Če se odločite za lesene pregrade, posvetite nekoliko več časa izbiri lesa, ter s kakšno barvo ga boste pobarvali in ga zaščitili.
Najpomembnejše je, da bo pregrada služila svojemu namenu ter da bo hkrati prinesla prostoru dodatno dekorativno noto in prostor poživila.

Orodje in material, ki ga potrebujemo

Da bi celotna izdelava pregrade prostora bila najbolj enostavna, smo vam pripravili še seznam vseh osnovnih orodji, ki jih boste potrebovali pri izdelavi.

 • baterijski vijačnik
 • aluminijaste cevi, notranji premer 18 mm, dolžina 2 m, 2 ali 3 kosi
 • vrtalni stroj
 • vložki ali vijaki za pritrditev na strop, odvisno od materiala
 • barva, prozoren lak ali lazura za les po okusu
 • forstner sveder
 • oblane letve, v našem primeru 30 kosov, debeline 20 mm in široke 7 cm
 • jeralnik
 • navojni drogovi, ø min. 16 mm, dolžina 2 m, odvisno od dolžine letev 2 do 3 kosi; ustrezne matice
 • žaga za kovino
 • zložljiv meter
 • čopič
 • spona
 • štirikotna prečka kot stropni nosilec

Če bi radi dnevni prostor še dodatno popestrili in imate doma zbirko knjig, potem bo knjižni regal odlična rešitev. Imel bo funkcionalno vlogo, hkrati pa bo čudovita dekoracija v prostoru.

Preberite nasvete naših strokovnjakov, kako se lotite izgradnje knjižnega regala.