Izgradnja knjižnega regala

Knjige in CD-ji bodo na takem, lastno sestavljenem regalu v posebni obliki drevesa pritegnile vaš pogled, sam regal pa zavzame zelo malo prostora. Za bolj plastičen videz silhuete drevesa se 'veje' izrežejo iz dveh lesenih plošč, položimo jih eno na drugo, vmes privijačimo lesene distančnike in jih pritrdimo na steno. Drevo lahko zatem prebarvate ali z oljem za les ali pa se odločite za specialni barvni odtenek, ga premažate s prozornim ali barvnim lakom ali pa ga pustite povsem neobdelanega.

Navodilo

1. Določanje oblike drevesa

Za 'ogrodje drevesa' potrebujete dve mizarski plošči – ne iverne plošče – ustrezne velikosti (drevo je lahko poljubnih dimenzij), debelina pa naj znaša pribl. 13 mm.

Na dovolj velikem papirju (npr. ostankih tapet) najprej načrtujte obliko drevesa in ga izrežite. Dve mizarski plošči položite eno čez drugo, da se natančno prekrivata, ju privijte s spono, nanju položite izrezano obliko drevesa in obliko obkrožite. V kotih in zunaj oblike drevesa navrtajte luknje – za enostavnejše 'obračanje' vbodne žage.

Upoštevajte: alternativno lahko drevo narišete tudi direktno na leseno ploščo in obliko izrežete z vbodno žago.

Z vbodno žago iz lesenih plošč izrežite narisano obliko drevesa (še vedno naj bodo plošče vpete s spono). Ko silhueto v celoti izrežete, vse robove zbrusite z brusnim papirjem.

Upoštevajte: plošče lahko seveda izrežete tudi posamično – vendar pozor! Obliki morata biti povsem enaki.

2. Upoštevajte razmik – drevo dobi potrebno globino

Da silhueta drevesa deluje plastično in da ustvarite potrebne odlagalne površine za knjige & co., med izrezane plošče namestite lesene kose, ki služijo kot distančniki. Za posebej naraven videz – torej debelejše deblo in od debelejših do tanjših vej – lesene dele postopoma skrajšujte, npr. od 18 cm na začetku pa do 10 cm na tankih koncih. Okrogle dele odrežite v jeralniku – kakor želite, z vbodno žago ali manjšo ročno žago. Da bodo konci lesenih delov kasneje ravno nameščeni na ploščah, jih zbrusite z brusnim papirjem. Lesene distančnike z vijačnikom na plošče privijačite s sprednje in zadnje strani. Najbolje je, da na vsako razvejitev privijačite enega, pri daljših ravnih kosih pa dodaten par (luknje je priporočljio navrtati).

Upoštevajte: vijaki z ugreznjenimi glavami morajo biti s površino višinsko izravnani in ne smejo izstopati.

3. Pritrditev knjižnega regala na steno

Ko je knjižni regal dobil končno obliko, ga z ustreznimi vložki in vijaki privijačite na steno. Najbolje je, da luknje navrtate skozi zadnjo ploščo drevesa, jo na steni naravnate – pomočnik je tu zelo dobrodošel – in na steni označite mesta za luknje. Navrtajte luknje, vstavite vložke in celotno drevo trdno privijačite. Odvisno od sestave sten – ali so iz betona, opeke, itd. – uporabite različen pribor za pritrditev.

Pravilna izbira granulacije brusnega papirja

Brusni papir je na voljo v različnih granulacijah. Številka granulacije (podatek na hrbtni strani) se ravna po številu granulacij enega gnezda na colo. Večje ko je število, finejša je granulacija. Številka granulacije in s tem povezana uporaba (npr. obdelovanec, stroj, prvotna in želena končna površina).

  • groba granulacija (granulacija 6-30): za odstranjevanje slojev lepila in barv
  • srednja granulacija (granulacija 36-80): grobo predbrušenje neobdelanih lesenih površin
  • fina granulacija (granulacija 100-180): fino brušenje neobdelanih lesenih površin
  • zelo fina granulacija (granulacija 220-1000): dodatno brušenje z vodo napojenih, grundiranih in lakiranih površin

Orodje in material