Main Content

Izgradnja balkonskih korit

Balkonska korita iz umetne mase so posebej priljubljena, ker so lahka. Poleg tega jih je, kadar npr. menjamo zemljo za balkonske rastline, enostavno prenesti in sprati.

V prikazanem primeru se 08/15 standardno korito iz umetne mase kar skrije v ogrodju iz duglazije, ki smo ga izdelali sami – individualno oblikovana in trdna alterantiva, ki polepša balkon, je izdelana vključno s praktično odlagalno polico!

 

 

1. Leseno ogrodje iz duglazije

Za leseno ogrodje korit za balkonske rastline je primeren robusten in trajen les, kot npr. duglazija (masivna, debelina 20 mm). Dimenzije konstrukcijske skice v prikazanem primeru je potrebno prilagoditi širini ograje. Izkušeni strokovnjaki v BAUHAUS-u bodo les razrezali strokovno in na milimeter natančno – točno po vaših načrtih in željah.

Luknje za vijake navrtajte in jih uvijte z grezilom – tako bodo ti kasneje izravnani z leseno površino.

Najprej privijačite U-element (hrbtna stena, vmesna stena in prekrivna plošča). Upoštevajte razliko v debelini, da boste stranska dela kasneje lahko privijačili izravnano po višini.

Privijačite talno in sprednjo desko ter kot okvir prilepite dva zaključna dela. Konstrukcijo za čas, dokler se lepilo ne strdi, pritrdite s kleščami.

Končno ogrodje v prikazanem primeru lahko uporabimo za cvetlično korito iz umetne mase (60 x 15 cm) - s praktično odlagalno polico za pripomočke, ki jih potrebujemo za rast rastlin.

Galerija Izgradnja balkonskih korit

Dolgočasna 08/15 korita iz umetne mase se kar skrijejo v tem lepem lesenem ogrodju iz duglazije, ki ga lahko sestavite sami.
Posamezne lesene elemente (prilagojene širini ograje vašega balkona) najprej privijačite z nerjavnimi vijaki za iverne plošče.
Dva zaključna dela zlepite z ogrodjem in ju privijte z vijačno spono ter počakajte, da se lepilo posuši.

Izbira rastlin za balkonska korita odvisno od mesta postavitve

Sončna lega: modra scaveola, modra marjetica, grobeljnik, Asteriscus maritimus, begonija semperflorens, sporiš, ognjeni žajbelj, pelargonija, ameriški brkač, ognjič, nepostarnik, murka, ivanjščica, gazanija, čeveljčki, petunija, žametnica, petunija,vanilijevka, verbena, spreminjalka, okrasni tobak,

Polsenčna lega: vodenka, Begonija semperflorens, fuksija, geranija, gomoljasta begonija, nepostarnik, murka, čeveljčki, petunija, žajbelj, vanilijevka

Senčne lege: vodenka, fuksija, gomoljasta begonija, 

Kombinacije:

Sončne lege: rdeča in roza geranija - modra in roza petunija - rumeni ognjič- rdeča viseča geranija - modra vanilijevka - rumena in bela pritlikava ivanjščica

Polsenčna lega: modra murka - roza in rdeče viseče garanije – fuksije – moder žajbelj – vodenke v različnih roza odtenkih – modra murka

Senčne lege: vodenka - fuksija

Poleg enoletnih balkonskih rastlin, se vse več uporabljajo tudi rastline iz toplejših območjih, katere pa morate pozimi postaviti na toplo, da prezimijo.

  • baterijski vijačnik
  • vrtalni stroj
  • les duglazije (masivni, debeline 20 mm), dimenzije (vse v mm) prilagodite širini ograje: talna letev (595 x 114); frontalna letev (635 x x150); vmesna stena (595 x 100); prekrivna letev (635 x 104); hrbtna stena (635 x 145); dve stranski steni (370 x 170); dva zaključna dela (294 x 30)
  • lepilo za les, odporno na vodo
  • cvetlično korito iz umetne mase (60 x 15 cm)
  • vijačna spona
  • nerjavni vijaki za iverno ploščo