Dekoracija sten z ometom

Zakaj ne bi vašega doma še nekoliko popestrili in stene dekorirali z ometom?
Dekorativni ometi bodo s posebno strukturo in lahko tudi z dodano barvo, poskrbeli za estetski videz prostora. Za notranje površine se običajno uporabljajo parapropustni dekorativni ometi na silikatni ali apneno cementni osnovi.
Če želite na stenah ustvariti zanimivo strukturo, so najprimernejša izbira modni zariban ometi ali ometi, ki jih nanesemo z valjčkom. Različne vrste zrnavosti in široka izbira barv nam dopuščajo kar največ oblikovalske svobode. Za ometavanje potrebujemo le nekaj spretnosti in vaje.
Pripravili smo kratka navodila kako to lahko naredite sami.

1_8
Dekoracije sten z ometom bo popestrila vaše stanovanje.

D

1. Priprava podlage


Pred nanosom ometa mora biti podlaga suha, brez prahu in mastnih nečistoč. Odpraviti in zgladiti pa je treba tudi nepravilnosti na zidu. Odpadajoče dele, npr. stare premaze s stene, odstranite s krtačenjem. Zapolnite luknje in površino izravnajte z izravnalno maso.
Nato po celotni površini stene nanesite globinski temeljni premaz. Ta izboljša nosilnost podlage, sam premaz pa na površini ni viden. Pri tankih slojih ometa, ki jih ne želite prebarvati, izberite bel globinski temeljni premaz. Sušiti se mora vsaj štiri ure (upoštevajte navodila proizvajalca).

Preverite ponudbo v Bauhausu

2. Omet za nanos z valjčkom ali zariban omet


Vseeno je, ali gre za nanos z valjčkom ali pa za zariban omet: pred nanosom ga dobro premešajte, saj se zrna, ki ustvarijo tipično strukturo, usedejo na dno vedra. Z vrtalnim strojem in mešalnim nastavkom boste dosegli najboljši rezultat.
Omet za valjček je najenostavnejše nanesti z valjčkom ter ga obdelati s pripomočki za strukturiranje. Ali pa ga na steno nanesete na običajni način z gladilko v enakomernem sloju (en do trije milimetri). Šele zatem uporabite orodja in pomožne dodatke.
Zaradi fine zrnavosti ometa za valjček (1 mm) lahko svoji ustvarjalnosti pustite povsem prosto pot. Pri oblikovanju upoštevajte navodila proizvajalca.

2_8
Omet je najlažje nanesti z valjčkom.
3_7
Po nanosu ometa, le-tega zgladite s gladilko.

Ometavanje zahteva nekaj spretnosti, vaje, dobro pripravo in predvsem primerno orodje.
Omet za zaribavanje je nekoliko bolj grobo zrnat od ometa za valjček. Po nanosu ga zaribajte s plastično gladilko za zaribavanje v vodoravni smeri, po diagonali in krožno. Tako nastanejo brazde in zareze – tipično groba površinska struktura.

Preverite ponudbo v Bauhausu

3. Barvni omet


Če imate radi barve, lahko omet seveda prebarvate: ometu morate samo dodati želeno barvo (tonirna barva na osnovi disperzije) in ga dobro premešati (vrtalni stroj z mešalom). V Bauhaus-u povprašajte o primernih barvah in potrebnem količinskem razmerju.

4_6
Omet je lahko tudi barven, le dodajte mu želeno barvo.
5_6
Če disperzijsko barvo nanesete na suh omet, boste dobili izrazitejšo barvo.

Če želite izrazitejšo barvo, nanesite disperzijsko barvo neposredno na povsem suh omet. Tudi v tem primeru delajte v skladu z željami: barvo lahko na steno nanesete npr. s čopičem in jo nato s celotne površine ali določenih predelov neposredno odstranite s suho gobo.
Zanimive barvne učinke lahko ustvarite tudi z valjčki za posebne učinke ali z rokavico za zabrisavanje.
Če ste v dilemi, v kakšno barvo bi prebarvali steno, si preberite naš članek o barvah, njihovem vplivu na razpoloženje in katera barva je najbolj primerna za posamezen prostor.

4. Oblikovanje ometa za valjček

Površino lahko strukturirate z različnimi pripomočki, kot so zidarske lopatice, gobe, čopiči, krtače ali stenske šablone. Finemu ometu lahko primešate groba vlakna ali mineralne zmesi, ki ustvarijo posebne učinke.

Ko ste zaključili z ometavanjem, prostor nekaj dni zračite, da voda iz nove stenske obloge izstopi.

8_3
Najenostavnejše oblikovanje ometa je z valjčkom.
7_6
Omet lahko oblikujete kar z gladilko.
9_1
Omet lahko oblikujete z zidarsko lopatico.
6_6
Omet lahko oblikujete kar z gladilko.

Varno pri delu


Omet, ki vsebuje cement, nase veže vodo, tudi vlago vaše kože. Zato je treba pri delu z ometom vedno nositi rokavice in najbolje tudi zaščitna očala. Če masa zaide v oči, jih sperite s tekočo vodo – in takoj poiščite zdravniško pomoč.
Upoštevajte pa tudi vsa priporočila, ki jih posamezni proizvajalci navajajo na posameznem izdelku oz. embalaži.

Za enoten končni videz


Omet naj vedno oblikuje le ena oseba. Sicer nastanejo opazne razlike v strukturi in morebiti tudi v barvi. Če še nikoli niste ometavali, najprej vnaprej kratko povadite na kosu plošče iz mavčnega kartona. Tako tudi preverite, kako so videti različne tehnike strukturiranja.

Orodje in materiali


Pripravili smo tudi seznam orodja in materialov, ki jih boste za dekoriranje sten z ometom potrebovali. Če ste v dilemi, kakšen material za omete potrebujete ali katere izbrati, pa obiščite najbližji trgovski center in povprašajte naše svetovalce, ki vam bodo z veseljem pomagali.

 • delovne rokavice
 • vrtalni stroj z nastavkom za mešanje
 • gladilka
 • vedro
 • temeljni premaz (globinski premaz)
 • krep lepilni trak
 • gladilka za zaribavanje iz umetne mase
 • omet za valjček ali zaribavanje po potrebi
 • zaščitna očala
 • gladilka z gobasto podlogo
 • valjček za strukturiranje
 • zidarska lopatic
 • izravnalna mas
 • tonirna barva
 • dodatno orodje, kot so zidarske lopatice, gobe, čopiči, valjčki z usnjeno prevleko ali valjčki za strukturiranje, krtače ali šablone, itd. po potrebi

Preverite celotno Bauhaus ponudbo:

Še več o samem orodju, ki ga potrebujete za pripravo ometa in o pripomočkih za nanos, si lahko preberete naše nasvete tukaj.
Seveda pa smo pripravili tudi nasvete za barvanje zunanjega ometa in nasvete za pripravo in nanos notranjega ometa.