Dekoracija sten z ometom

Če želite na stenah ustvariti zanimivo strukturo, so najprimernješa izbira modni zaribani ometi ali ometi, ki jih nanesemo z valjčkom. Različne vrste zrnavosti in široka izbira barv nam dopuščajo kar največ oblikovalske svobode. Za ometavanje potrebujemo le nekaj spretnosti in vaje.

Navodilo

1. Priprava podlage

Pred nanosom ometa mora biti podlaga suha, brez prahu in mastih nečistoč. Odpadajoče dele, npr. stare premaze s stene odstranite s krtačenjem. Zapolnite luknje in površino izravnajte z izravnalno maso. Nato po celotni površini stene nanesite globinski temeljni premaz. Ta izboljša nosilnost podlage, sam premaz pa na površini ni viden. Pri tankih slojih ometa, ki jih ne želite prebarvati, izberite bel globinski temeljni premaz. Sušiti se mora vsaj štiri ure (upoštevajte navodila proizvajalca).

2. Omet za nanos z valjčkom ali zaribani omet

Vseeno je, ali gre za nanos z valjčkom ali pa za zaribani omet: pred nanosom ga dobro premešajte, saj se zrna, ki ustvarijo tipično strukturo, usedejo na dno vedra. Z vrtalnim strojem in mešalnim nastavkom boste dosegli najboljši rezultat. Omet za valjček je najenostavneje nanesti z valjčkom ter ga obdelati s pripomočki za strukturiranje. Ali pa ga na steno nanesete na običajni način z gladilko v enakomernem sloju (en do trije milimetri). Šele zatem uporabite orodja in pomožne dodatke. Zaradi fine zrnavosti ometa za valjček (1 mm) lahko svoji kreativnosti pustite povsem prosto pot. Pri oblikovanju upoštevajte navodila proizvajalca.

Ometavanje zahteva nekaj spretnosti, vaje, dobro pripravo in predvsem primerno orodje.

Omet za zaribavanje je nekoliko bolj grobo zrnat od ometa za valjček. Po nanosu ga zaribajte s plastično gladilko za zaribavanje v vodoravni smeri, po diagonali in krožno. Tako nastanejo brazde in zareze – tipično groba površinska struktura.

3. Barvni omet

Če imate radi barve, lahko omet seveda prebarvate: ometu morate samo dodati želeno barvo (tonirna barva na osnovi disperzije) in ga dobro premešati (vrtalni stroj z mešalom). V BAUHAUS-u povprašajte o primernih barvah in potrebnem količinskem razmerju.

Če želite izrazitejšo barvo, disperzijsko barvo nanesite direktno na povsem suh omet. Tudi v tem primeru delajte v skladu z željami: barvo lahko na steno nanesete npr. s čopičem in jo nato s celotne površine ali določenih predelov neposredno odstranite s suho gobo. Zanimive barvne učinke lahko ustvarite tudi z valjčki za posebne učinke ali z rokavico za zabrisavanje.

4. Oblikovanje ometa za valjček

Površino lahko strukturirate z različnimi pripomočki, kot so zidarske lopatice, gobe, čopiči, krtače ali stenske šablone. Finemu ometu lahko primešate groba vlakna ali mineralne zmesi, ki ustvarijo posebne učinke.

Ko ste zaključili z ometavanjem, prostor nekaj dni zračite, da voda iz nove stenske obloge izstopi.

Varno pri delu

Omet, ki vsebuje cement, nase veže vodo, tudi vlago vaše kože. Zato je potrebno pri delu z ometom vedno nositi rokavice in najbolje tudi zaščitna očala. Če masa zaide v oči, jih sperite s tekočo vodo – in takoj poiščite zdravniško pomoč.

Za enoten končni videz

Omet naj vedno oblikuje le ena oseba. Sicer nastanejo opazne razlike v strukturi in morebiti tudi v barvi.

Če še nikoli niste ometavali, najprej vnaprej kratko povadite na kosu plošče iz mavčnega kartona. Tako tudi preverite, kako so videti različne tehnike strukturiranja.

Orodje in material

 • delovne rokavice
 • vrtalni stroj z nastavkom za mešanje
 • gladilka
 • temeljni premaz (globinski premaz)
 • vedro
 • krep lepilni trak
 • gladilka za zaribavanje iz umetne mase
 • omet za valjček ali zaribavanje po potrebi
 • zaščitna očala
 • gladilka z gobasto podlogo
 • valjček za strukturiranje
 • zidarska lopatica
 • izravnalna masa
 • tonirna barva
 • dodatno orodje, kot so zidarske lopatice, gobe, čopiči, valjčki z usnjeno prevleko ali valjčki za strukturiranje, krtače ali šablone, itd. po potrebi