Vnesite barve v svoj dom

Ko stopimo v svoj dom, želimo občutiti toplino. Poleg notranje opreme prostorov pa imajo zelo pomembno vlogo tudi barve naših sten. Preden se lotite pleskanja in barvanja, dobro premislite, kako bodo izbrane barve za stene vplivale na vaše razpoloženje.

Elegantna siva, sveže zelena, pariško modra – barv na izbiro je cela mavrica, vendar pa pri izbiri barve upoštevajte tudi velikost prostora, namembnost prostora in obliko sten. Z izbiro barve namreč lahko znatno spremenimo videz in učinek prostora.

Preden se poglobimo v to, kako izbrati ustrezno barvo, si na hitro poglejmo še osnovno psihologijo barv. Saj boste mogoče na ta način že takoj na začetku izločili kakšno barvo.

1. Psihologija barv

Dekoracija, slog in narava prostora vplivajo na naše počutje. Pomislite, kako na vas vpliva vreme – ko se zjutraj zbudite in posije toplo rumeno sonce, je vaš dan v trenutku lepši, če pa se zbudite v megleno ali temačno in deževno jutro, pa je takšno tudi vaše počutje.

Ker v domu preživimo veliko časa, je izjemno pomembno, da barve skrbno izberemo. Zadnje, kar bi si želeli, je, da nam dom povzroča slabo energijo in počutje.


Modra barva

Umirjeni modri ali sivi odtenki zagotavljajo mir in sprostitev, saj nas spominja na morje, gore in naravo, hkrati pa daje tudi občutek svežine, zato je primerna za kopalnico in spalnico.

Vendar je pri modri barvi potrebno biti previden, saj nočemo, da bi v naš dom vnesla preveč hladnosti.

1_6
Barvanje sten v stanovanju je lahko tudi zabavno opravilo.

Rdeča barva

Rdeča barva ima lahko pozitivne in negativne lastnosti. Rdečo barvo lahko povezujemo z ljubeznijo, pogumom, strastjo in toplino, ki so pozitivne lastnosti, med tem, ko na drugi strani simbolizira sovraštvo, vojno in smrt.

Načeloma prinaša energijo in dinamiko prostoru, spodbuja apetit in je tako primerna na primer za jedilnico. Prostor poživi, vendar ga optično zmanjša. Glede na to, da je rdeča močna oz. intenzivna barva, bodite previdno z njeno uporabo. Rajši, kot da vse stene, pobarvate rdeče, vam svetujemo le rdeče dekorativne dodatke, kot so vaze, blazine, sike in drugo.

D

Zelena barva

Zelena barva nas obdaja vsepovsod in nas spominja na naravo. Na nas deluje pomirjajoče, svobodno in osvežujoče.

Zelena barva je tudi barva ravnotežja in harmonije, hkrati pa spodbuja vzdržljivost in potrpežljivost.

 

2_6
Rdeča barva je zelo intenzivna, zato jo rajši uporabite kot dekorativni dodatek.

Rumena in oranžna barva

Rumena je barva sonca in zato na nas vpliva razigrano in spodbujevalno. Rumena barva predvsem izraža optimizem. Oranžna barva je pozitivna in prijetna barva, saj gre za kombinacijo rdeče in rumene. V prostor prinese veselje in toplino, saj je to barva ognja in sonca.

D

Črna barva
Črna barva deluje mračno in depresivno, zato jo v prostorih omejite na manjše površine in zgolj dekorativno.

D
Siva barva
Siva je barva megle in predstavlja neko zdolgočasenost in praznino. V prostor običajno ne prinese nekega veselja.

D

Bela barva
Bela barva je znak urejenosti in čistosti in je najbolj uporabljena v prostorih. Hkrati daje prostoru svetlost in prostornost. Vendar če bo bele preveč, bo le-ta dala občutek pustosti. Seveda obstaja še ogromen spekter barv in barvnih odtenkov, ki jih lahko kombinirate, tako da se boste kar najbolje počutili.


3_5
Zelena barva nas spominja na naravo in tako deluje svobodno.

Preverite ponudbo notranjih barv v BAUHAUSU

2. Izbira barve

Barve prostora vplivajo na razpoloženje, zato pri izbiri zidne barve pomislite tudi na to kakšen tip človeka ste. Upoštevajte tudi kakšen je prostor: majhen, velik, svetel ali temen prostor, visoki ali nizki stropi.

Ne pozabite pa: izberite, kar vam je všeč!

Kot rečeno, namembnost prostora igra pomembno vlogo pri izbiri barve. Ali je prostor namenjen sprostitvi, delu, druženju s prijatelji, spanju, igri otrok, ...? Oglejte si celotno opremo – kakšno pohištvo imate, boste dodali kakšno sliko, novo dekoracijo, novo preprogo. Pri izbiri barve za stene pa ne pozabite tudi na svetlobo, tako naravno kot tudi na svetilke.

3. Učinek barv na videz prostora

S pravilno izbiro zidne barve lahko preprosto spremenite videz prostora. Svetle barve prostor optično povečajo (bela barva optično poveča prostor tudi za deset odstotkov prostornine).


4_4
Izberite takšne barve za stene, ki bodo naredile prostor bolj svetel in prijeten.

Če je prostor nizek, naj bo barva stropa svetlejša kot barva sten. Svetlo modra barva na stropu in navpične črte na stenah bodo odprle pogled navzgor in s tem povečale prostor. Nasprotni učinek boste dosegli z izbiro temnejše barve na stropu.
V enem prostoru ne uporabiti več kot treh različnih barv, saj boste s tem na videz pomanjšali prostor, poleg tega, pa bo prostor deloval nemirno.
Da se v velikih prostorih ne bi počutili izgubljeno, izberite temnejšo talno oblogo, stene pa pobarvajte v svetlejših tonih. Domače razpoloženje boste dosegli z izbiro temnejših barv, rdeča, oranžna, rumena in bakrena, prinašajo tudi toplino in svetlobo.


4. Posebne barve

Danes so na voljo tudi različne barve namenjene dekorju. Otroško sobo tako lahko popestrite z barvo, ki ustvari učinek šolske table in je namenjena pisanju s kredo. To so tako imenovane kredne barve, ki prostor lahko spremenijo v inovativno delovno okolje.  

5_4
Nežna modra barva zagotavlja občutek svobode ter mir in sprostitev.

Želite bleščeč odtenek? Ni problema, v izbrano barvo dodajte posebne bleščice in vaš prostor bo zasijal.
Je hladilnik že poln spominskih magnetov? Zdaj lahko steno s pomočjo magnetnega premaza spremenite v magnetno površino in prostora bo dovolj za nove spomine.
Zelo praktična je tudi pralna barva za stene. Najbrž vam je znano, da se madeži hitro pojavijo okoli stikal, še več madežev pa se pojavi v otroški sobi. Barvanje sten v stanovanju s pralnimi barvami vam omogoča, da le-te pobrišete z mokro krpo in ostranite madež. Barva pa bo ostala.

D

Vaša najljubša barva – vedno znova popolna


Sončno rumena, klasično bela ali karibsko modra?
Barvni ton stenske barve ali barva fasade naj bo točno po vaših željah. To lahko dosežemo le z mešanjem različnih barv in nians.
V naših poslovalnicah barve lahko tudi poljubno zmešate. Oglasite se v najbližji, kjer vam z veseljem svetujemo.

6_4
Navpične črte na stenah bodo optično povečale prostor.

Izberite barve za vaš dom. Preverite ponudbo > BARVE IN LAKI