barvanje_title

Barve polepšajo tako stene kot strope, lahko pa tudi optično popravijo videz velikosti prostora: dolgi cevasti hodniki npr. delujejo krajši, če čelno steno prebarvamo temneje. Svetle pastelne barve pa nasprotno iz majhnih sob ustvarijo velike prostore.


Navodilo za barvanje sten

 Zaščita prostora in pohištva


Ko se odločimo za barvanje sten, moramo najprej prostor zaščititi in pripraviti.

Prostor pripravimo tako, da iz njega odstranimo vso premično opremo. Ostalo pohištvo (okna, vrata, tla) moramo dobro zaščititi s folijo, filcem in zaščitnim trakom.

Če imate v prostoru parket je priporočljiva zaščita s filcem, ki ima na eni strani folijo, na drugi pa filc. Stran s filcem mora biti obrnjena na parket. S tem se izognemo nezaželenim praskam.

Prednost folije je tudi ta, da vso vlago in morebitno razlito tekočino zadrži na površini. V takšnem primeru morate zelo paziti, saj je mokra folija zelo spolzka in kot takšna tudi nevarna. Robove položene folije zlepite skupaj. S tem preprečite spotikanje, trganje, prodor prahu ali tekočine na tla.

Priporočljivo je, da s sten odstranite stikala in vtičnice.

Priprava podlage


Za beljenje sten je primerna le gladka in suha podlaga. Po potrebi zato odstranite stare barvne premaze in odpadajoče tapete ter poškodovana mesta popravite z izravnalno maso.

Pred pleskanjem je priporočljivo, da pometete ali posesate prah s sten. Lahko pa stene tudi rahlo navlažite in tako odstranite vse prašne delce.

Po potrebi lahko razpoke oz. stike okrog oken in drugih vogalov zatesnite z akrilno maso. To lahko pobarvate in s tem skrijete nepravilnosti.

Pri pleskanju želimo doseči čim boljši učinek že z prvim nanosom, zato je priporočljivo pred tem premazati steno s prednamazom oz. primerno emulzijo.

Ko ste pripravili in izravnali podlago, lahko nadaljujete z branjem nasvetov v poglavju Nasvet strokovnjaka Priprava podlage za stenske obloge.

Izbira prave stenske barve


Za stenske barve so najprimernejše disperzijske barve: na voljo so v različnih kakovostih in stopnjah sijaja. Poleg tega niso občutljive na staranje in praske, so paroprepustne, možno pa je tudi skoraj neomejeno toniranje; možni so tudi zelo močni barvni toni.

Priporočljivo jih je nanesti na stare silikatne premaze ali belež (ki jih pred nanosom disperzijske barve sperite in omet nato grundirajte). Za notranji premaz je najprimernejši belež: z apnom, vodo, barvnim pigmentom in lepilom za tapete ga lahko namešate tudi sami.

Če si želite prihraniti večkratno barvanje in če ne želite odtisa sledov barve, ko se prislonite na steno, upoštevajte EURO normo (EN 13 300). Ta med drugim določa kakovost barve: višja je pokrivnost barve (razred 1 do 4) in njena obstojnost pri mokrem drgnjenju (razred 1 do 5), manjša je številka.

Pravilno barvanje oz. beljenje sten


S krep lepilnim trakom in po potrebi folijo najprej oblepite vse, kar je potrebno zaščititi pred barvo (okenske okvire, vrata, tla, itd.). Barvo nato temeljito premešajte – vseeno, ali gre za končno zmešano ali belo barvo.

Pričnite z barvanjem: v kotih in na zelo ozkih robovih uporabite čopič ustrezne velikosti. Ozke stenske pasove (npr. nad oknom) lahko prebarvate bolj enakomerno, če namesto velikega čopiča uporabite manjši valjček.

S čopičem najprej pobarvajte robove sten in stropov. Začnite barvati od robov proti sredini oz. navzven. Barvajte v dolgih potezah. Najprej potegnite z roko navzgor, da spustite barvo, nato navzdol, da jo še bolj pritisnete na steno, ter še enkrat navzgor, da zakrijete sledove čopiča.

Z novo odprto barvo nikoli ne barvajte sredine stene, saj se lahko zgodi, da odtenek ne bo enak. Če nanos ni enakomeren, poskusite odvečno barvo s čopiča odstraniti, denimo s potegom po pleskarski mrežici. V primeru, da vam na steno kapne kakšna kapljica barve jo takoj pobrišite, saj bo v nasprotnem primeru na steni vidna.


Poiščite v Bauhuasu:

VSE ZA UREJEN DOM

Upoštevajte:


1. Uporabite le kakovostne valjčke in čopiče ter jih pred uporabo sperite. Da med barvanjem preprečite izpadanje ščetin, čopič povlecite po brusnem papirju.

2. Večje površine z valjčkom prebarvajte mokro-na-mokro, v celoti od ene do druge strani, da preprečite vidne prehode: povlecite dva do tri pasove od zgoraj navzdol, enkrat prevlecite počez proti stranem in nato še enkrat od zgoraj navzdol.

3. Pri vsaki uporabi barvni valjček odcedite na odcejalni mrežici, saj zajame preveč barve. Za barvanje stropov uporabite teleskopski ročaj: omogoča vam enakomernejši nanos in enostavnejše delo, kot bi bilo ob uporabi lestve.

Pleskanje stropa

Ko zaključite z robovi pojdite na pleskanje stropa. Barvo nanesete najprej vodoravno, nato pa še navpično. Pri barvanju stropa priporočamo, da na valjček nataknete nastavljiv podaljšek, saj lahko z njim barvate strop brez lestve.

Vedno prepleskajte celo steno (ali strop) naenkrat. Pleskati morate čim hitreje, tako da je barva na stičnih mestih še mokra in se sprime, saj se boste tako boste izognili črtam oz. vidnim robovom med plastmi nanosov. Pri pleskanju ne pozabite na pleskarsko mrežico za enakomerno razporeditev barve po valjčku, ki jo kar postavite v vedro z barvo.

Pleskanje sten

Barvanje sten ali stropov začnete od enega kota postopno proti drugemu.

Barvati začnite okrog oken, nato greste od enega kota postopno proti drugemu. Površino pleskajte v obliki črke W v velikosti meter krat meter.

Inspiracija in individualni barvni ton

Iščete ideje za oblikovanje vaših sten?

Katero barvo naj izberem? Da bo barvni ton res pravi, vam najljubšo barvo zmešamo mi. Na odtenek natančno – in z vami gre lahko takoj. Lak, stenska, lateks ali barva za zaščito lesa; silikonska ali silikatna fasadna barva, pa tudi tekoča groba vlakna - v BAUHAUS mešalnici je možno vse!


Tako izračunate potrebno količino barve:

2 x širina prostora plus 2 x dolžina prostora

To vrednost pomnožite z višino prostora. Izmerite površino oken in vrat in jo odštejte od prve vrednosti. Izračunajte dolžino in širino stropa sobe ter vrednost prištejte – tako veste, za koliko kvadratnih metrov morate kupiti barvo.


odcejalna mrežica
svinčnik
vedro
barva po potrebi
valjček za barvanje in strukturiranje v različnih velikostih
lestev
čopič v različnih velikostih
paličica za mešanje
teleskopska palica

Ključnega pomena pri barvanju sten je torej pravilna priprava sten in prostora ter pravilen nanos barve. S pomočjo našega vodiča bo vaše pleskanje sten zagotovo uspešno!

 

Viri:

Omisli.si