Barvanje sten in stropa

Barve polepšajo tako stene kot strope, lahko pa tudi optično popravijo videz velikosti prostora: dolgi cevasti hodniki npr. delujejo krajši, če čelno steno prebarvamo temneje. Svetle pastelne barve pa nasprotno iz majhnih sob ustvarijo velike prostore.

Z BAUHAUS načrtovalcem, inovativnim programom za oblikovanje, lahko preverite učinek barv in se tako povsem neobvezujoče poigrate z različnimi možnostmi. Na posebnih vzorčnih prostorih lahko enostavno in hitro, z nekaj kliki miške, dosežete impresivne rezultate. Nudimo vam tudi posebno storitev – lastni prostor lahko fotografirate, ga naložite na načrtovalca in ga preoblikujete, da se barve spreminjajo neposredno na zaslonu ter jih tako enostavno primerjate.

Navodilo

1. Priprava podlage

Za barvanje je primerna le gladka in suha podlaga! Po potrebi zato odstranite stare barvne premaze in odpadajoče tapete ter poškodovana mesta popravite z izravnalno maso.

Ko ste pripravili in izravnali podlago, lahko nadaljujete z branjem nasvetov v poglavju Nasvet strokovnjaka Priprava podlage za stenske obloge.

2. Izbira prave barve

Za stenske barve so najprimernejše disperzijske barve: na voljo so v različnih kakovostih in stopnjah sijaja. Poleg tega niso občutljive na staranje in praske, so paroprepustne, možno pa je tudi skoraj neomejeno toniranje; možni so tudi zelo močni barvni toni. Priporočljivo jih je nanesti na stare silikatne premaze ali belež (ki jih pred nanosom disperzijske barve sperite in omet nato grundirajte). Za notranji premaz je najprimernejši belež: z apnom, vodo, barvnim pigmentom in lepilom za tapete ga lahko namešate tudi sami.

Če si želite prihraniti večkratno barvanje in če ne želite odtisa sledov barve, ko se prislonite na steno, upoštevajte EURO normo (EN 13 300). Ta med drugim določa kakovost barve: višja je pokrivnost barve (razred 1 do 4) in njena obstojnost pri mokrem drgnjenju (razred 1 do 5), manjša je številka.

3. Pravilno barvanje

S krep lepilnim trakom in po potrebi folijo najprej oblepite vse, kar je potrebno zaščititi pred barvo (okenske okvire, vrata, tla, itd.). Barvo nato temeljito premešajte – vseeno, ali gre za končno zmešano ali belo barvo.

Pričnite z barvanjem: v kotih in na zelo ozkih robovih uporabite čopič ustrezne velikosti. Ozke stenske pasove (npr. nad oknom) lahko prebarvate bolj enakomerno, če namesto velikega čopiča uporabite manjši valjček.

Upoštevajte: uporabite le kakovostne valjčke in čopiče ter jih pred uporabo sperite. Da med barvanjem preprečite izpadanje ščetin, čopič povlecite po brusnem papirju.

Večje površine z valjčkom prebarvajte mokro-na-mokro, v celoti od ene do druge strani, da preprečite vidne prehode: povlecite dva do tri pasove od zgoraj navzdol, enkrat prevlecite počez proti stranem in nato še enkrat od zgoraj navzdol.

Pri vsaki uporabi barvni valjček odcedite na odcejalni mrežici, saj zajame preveč barve. Za barvanje stropov uporabite teleskopski ročaj: omogoča vam enakomernejši nanos in enostavnejše delo, kot bi bilo ob uporabi lestve.

Inspiracija in individualni barvni ton

Iščete ideje za oblikovanje vaših sten? BAUHAUS načrtovalec je idealna pomoč pri odločanju. Z nekaj kliki ustvari prepričljivo končno sliko prostora. Če želite še bolj avtentično sliko, pa lahko naložite fotografijo svojega prostora, jo obdelate in že lahko vidite novo oblikovani prostor.

Katero barvo naj izberem? Da bo barvni ton res pravi, vam najljubšo barvo zmešamo mi. Na odtenek natančno – in z vami gre lahko takoj. Lak, stenska, lateks ali barva za zaščito lesa; silikonska ali silikatna fasadna barva, pa tudi tekoča groba vlakna - v BAUHAUS mešalnici je možno vse!

Tako izračunate potrebno količino barve:

2 x širina prostora plus 2 x dolžina prostora

To vrednost pomnožite z višino prostora. Izmerite površino oken in vrat in jo odštejte od prve vrednosti. Izračunajte dolžino in širino stropa sobe ter vrednost prištejte – tako veste, za koliko kvadratnih metrov morate kupiti barvo.

Orodje in material

  • odcejalna mrežica
  • svinčnik
  • vedro
  • barva po potrebi
  • valjček za barvanje in strukturiranje v različnih velikostih
  • lestev
  • čopič v različnih velikostih
  • paličica za mešanje
  • teleskopska palica