Najboljše rastline

za začetnike

Mislite, da nimate občutka za rastline, ker vam nobene ne uspe obdržati pri življenju? To se da spremeniti! Do sedaj ste si najverjetneje izbirali rastline, ki niso primerne za vaše stanovanje ali pa ste investirali v rastlino, ki potrebuje zahtevno nego. V nadaljevanju vam predstavljamo rastline, za katere je povsem enostavno skrbeti in so primerne za različne prostore

Odslej imamo v ponudbi rastline iz linije Easycare.

Rastline so označene s posebnimi zvezdicami, ki povedo stopnjo zahtevnosti.

score_3
Asset_1

Slonova noga (Beaucarnea recurvata)

Je izredno enostavna za vzdrževanje in bo brez težav uspevala v prav vsakem domu. V gomolju hrani vodo za sušna obdobja, zaradi česar je rastlina izredno tolerantna za izsušitev. Vzorec na deblu spominja na slonovo nogo, od koder tudi izvira ime. Če želite polepšati rast, lahko poleti v zemljo dodate malo gnojila. Skrbno preberite navodila za doziranje na izdelku, ki ga želite uporabiti in pazite, da ga ne daste preveč.
Zalivanje: Zalivajte 1-2x na mesec oz. ko je zemlja suha.
Mesto postavitve: Svetla do polsenčna lega. Imejte v mislih, da večja izpostavljenost soncu zahteva tudi pogostejše zalivanje.
Nega: Ko rastlina požene nove liste, bodo najstarejši listi oveneli. Svetujemo redno odstranjevanje odmrlih listov, saj bo le tako rastlina videti lepa in sveža.

slonova_noga
Slonova_noga

Voščenka (Hoya kerrii)

Voščenke navdušujejo s svojimi listi v obliki srca, zato lahko z njimi polepšate dan svojim bližnjim na valentinovo, materinski dan ali pa kot pozornost kar tako. V debelih listih rastlina shranjuje vodo za sušna obdobja. Ne ustrašite se, če se na rastlini pojavijo svetle pege – to je povsem naravno in poskrbi za unikatnost.

Zalivanje: Rastlina potrebuje malo zalivanja, približno 1x-mesečno, ko se zemlja povsem izsuši
Mesto postavitve: Voščenka uspeva v večini svetlobnih pogojev. Ni ljubiteljica direktnega sonca, a tudi če dobi mesto v najtemnejšem kotu dnevne sobe se ne pritožuje.

hoja
vo_enka

Taščin jezik (Sansevieria)

Velja za najenostavnejšo rastlino, zato je primerna tudi za čiste začetnike. Brez svetlobe in vode lahko preživijo več mesecev. Če želite, da rastlina uspeva, se morate izogibati nizkim temperaturam in prekomernemu zalivanju.
Zalivanje: Izredno pomembno je, da je zemlja pred naslednjim zalivanjem povsem izsušena. Svetuje se zalivanje na cca. 2 meseca oz. ko listi postanejo nekoliko mehkejši.
Mesto postavitve: Postavite jo lahko praktično kamor koli v svojem domu – od najtemnejšega kota do okna, izpostavljenega sončni svetlobi.

hoja
ta_in_jezik

Alokazija (Alocasia baginda)

Alokazija navdušuje s svojo edinstveno strukturo listov, ki spominja na kožo mitskih zmajev. Rastlina potrebuje nekoliko več nege, vendar nič takega, čemur ne bi bili kos. Alokazijam paše vlaga, zato svetujemo, da njene liste vsake toliko popršite z vodo. Če želite pospešiti njeno rast, ji dodajte gnojilo v pomladnih ali poletnih mesecih (nikoli pozimi, saj lahko s tem poškodujete korenine in uničite rastlino).
Zalivanje: Alokazije imajo rade rahlo vlažno zemljo, vendar so izredno občutljive na prepogosto zalivanje. Svetujemo pogosto zalivanje z majhno količino vode – tako bo najbolje uspevala.
Mesto postavitve: Postavite jo na svetlo mesto z direktno sončno svetlobo npr. na okenski polici, saj boste le tako zagotovili dovolj svetlobe za rast. Nikoli pa je ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi, saj bo sonce poškodovalo liste, zemlja pa bo nenehno izsušena.

alokazija
alokazija

Filodendron (Philodendron)

Njegovo znanstveno ime philodendron izvira iz grških besed philo – ljubezen in dendron – drevo. Ime je dobilo po listih srčaste oblike. Filodendroni so povsem nezahtevne rastline, ki tudi najbolj neizkušenim lastnikom ne bodo povzročali težav, saj se hitro prilagodijo razmeram v domu.
Zalivanje: Zalivamo jih 1-2x na dva tedna, ko se zemlja izsuši. Svetujemo, da raje zalivate malo preredko kot prepogosto, saj rastlina prenese občasno rahlo izsušitev zemlje.
Mesto postavite: Filodendroni najbolje uspevajo v svetlih prostorih s posredno sončno svetlobo. Idealno mesto je npr. v bližini okna, kjer je mesto svetlo, listi pa so še vedno lahko v senci.

filandendron
filandendron

Kroton (Codiaeum varietgatum)


Kroton izvira iz Avstralije, Indonezije in Malezije, kjer v naravi raste v odprtih gozdovih. Navdušuje s svojimi pisanimi listi, ki so na voljo v odtenkih zelene, rumene, oranžne, rdeče in tudi črne barve. Listi imajo lahko žile, pike ali pa posebne lise.
Zalivanje: Zalivajte približno 1x na teden, sploh v poletnih mesecih poskrbite, da je zemlja ves čas rahlo vlažna. Pozimi lahko tudi počakate, da se zemlja nekoliko izsuši.
Mesto postavitve: Lahko ga postavite na neposredno ali posredno sončno svetlobo, pazite le, da ni predaleč od okna, saj v nasprotnem primeru ne bo uspeval.

kroton
kroton

Lirastolistni fikus (Ficus lyrata)

svoje ime je dobil po mogočnih listih, ki spominjajo na grško glasbilo lira. Na voljo v številnih različnih oblikah in velikostih. Mlajše rastline imajo tanko steblo, starejše variante pa debelejše. Rastlina raste počasi in zaradi velike teže listov potrebuje tudi oporo. Svetujemo, da rastlini že v začetku poskusite najti dobro mesto v svojem stanovanju, saj slabo prenaša premikanje (sploh večje rastline). Premikanje jo namreč obremenjuje in lahko se zgodi, da izgubi liste. Od marca do avgusta ji lahko dodajate tekoče gnojilo 1x na mesec, če želite pospešiti rast. V zimskih mesecih je gnojenje odsvetovano.
Zalivanje: Zalivamo, ko je zgornja plast zemlje suha, če je ta še vlažna, ne zalivamo, ker s tem koreninam onemogočamo dihanje.
Mesto postavitve: Rastlina odlično uspeva na svetlem mestu s posredno sončno svetlobo. Lahko je izpostavljena tudi neposredni sončni svetlobi, ampak samo nekaj ur na dan. Rastlini ne odgovarjajo nizke temperature, zato se držite pravila, da je ne postavljate preblizu vrat ali oken, kjer vstopa hladen zrak.

figa
figa

Kalateja (Calathea)

Kalateje navdušujejo s svojimi listi, ki so okrašeni z raznimi vzorci različnih barv. Njena posebnost je, da ponoči in ob neugodnih rastnih razmerah zvije liste. Poleg tega pa bodo poskrbele za zdrav in čistejši zrak v prostoru.
Zalivanje: Rastlina potrebuje redno zalivanje 1-2x na dva tedna. Zalivamo, ko se izsušita zgornja 2 cm plasti zemlje. Če jo boste kdaj pa kdaj pozabili zaliti, ne boste imeli težav, če pa bi se vam to dogajalo pogosteje, bi konice listov postale rjave.
Mesto postavitve: Postavite jo na svetlo mesto, vendar ne sme biti izpostavljena neposredni sončni svetlobi, saj lahko ta uniči njene liste. Idealna postavitev je, da rastline postavite pred okno, obrnjeno proti severu, vzhodu ali zahodu. Kalateje ne marajo mraza in prepiha, zato ga ni je ne postavite pred okno, ki ga pogosto odpirate.

kaletija
kalateja
Asset_2

Alokazija (Alocasia macrorrhiza)

Slovi po svojih velikih zelenih listih z repom, ki po svoji obliki spominjajo na skata. Rastlina je povsem nezahtevna za vzdrževanje in je primerna tudi za popolne začetnike. Njeni listi rastejo izredno hitro, zato se boste iz dneva v dan čudili njeni rasti in napredku.

Zalivanje: Zemlja naj bo vedno nekoliko vlažna, vendar morate biti previdni, saj je rastlina občutljiva na pretirano zalivanje. Svetujemo redno in pogosto zalivanje z manjšimi količinami vode. Če se listi 'znojijo' in se zdi, da se nabira sok na vrhu listov, je to lahko znak prekomernega zalivanja.
Mesto postavitve: Postavite jo na svetlo mesto, kjer je samo posredna sončna svetloba. Najbolje je, da je nekje v bližini okna, pazimo pa, da je stran od prepiha in radiatorjev.

stingray
stingray

Alokazija zebrina (Alocasia zebrina)

Svoje ime je dobila po značilnem zebrastem vzorcu, ki ga ima steblo. Trikotni listi čudovite temno zelene barve so čudovit kontrast z njenim vitkim vzorčastim steblom. Če želite izbrati rastlino, ki bo izstopala, je alokazija zebrina definitivno prava izbira.
Zalivanje: Zemlja naj bo vedno nekoliko vlažna, vendar morate biti previdni, saj je rastlina občutljiva na pretirano zalivanje. Svetujemo redno in pogosto zalivanje z manjšimi količinami vode. Če se listi 'znojijo' in se zdi, da se nabira sok na vrhu listov, je to lahko znak prekomernega zalivanja.
Mesto postavitve: Postavite jo na svetlo mesto, kjer je samo posredna sončna svetloba. Najbolje je, da je nekje v bližini okna, saj ji s tem zagotovite zadostno količino svetlobe. Pazite le, da ne pride v neposredni stik s sončnimi žarki, saj lahko ti poškodujejo liste ali pa povsem izsušijo rastlino.

stingray
zebrina

Drevesasta šeflera (Schefflera arboricola)


Rastlina izvira iz subtrobskega podnebja, konkretno iz Tajvana. Drevesasta šeflera je eno izmed najhitreje rastočih dreves, ki jih lahko imate doma, zato je idealna za vsakogar, ki rad opazuje, kako se rastline razvijajo iz dneva v dan. Hitro rast dosežete z rednim presajanjem. Prav tako pa bo rastlina z rednim obrezovanjem svojo energijo porabila za rast in bo polj kompaktna ter polna. Skrb za rastlino je povsem enostavna, zato je primerna tudi za čiste začetnike. Če se rastlina pretirano razraste, jo obrežite, da ohrani svojo obliko.
Zalivanje: Zemlja naj bo vedno rahlo vlažna. Zalijte, ko je zgornja polovica zemlje suha, to je 1x na teden ali na dva tedna, odvisno od sezone.
Mesto postavitve: Najbolje uspeva na svetlem mestu blizu okna. Tolerira tudi neposredno sončno svetlobo, vendar lepše uspeva, če ni izpostavljena direktnemu soncu.

umbrella
umbrella

Juka (Yucca elephantipes)


Juka, tudi drevo življenja, je preprosta in povsem nezahtevna sobna rastlina. Olesenelo deblo krasijo listni šopi, ki vedno pritegnejo pozornost. Sčasoma starejši listi postanejo rumeni/rjavi in ovenijo – takšne liste samo odstranite in hitro bodo zrasli novi.
Zalivanje: Zalivamo jo 1-2x na mesec, ko je zemlja suha.
Mesto postavitve: Rastlina ni občutljiva na neposredno sončno svetlobo, prav tako pa dobro uspeva na polsenčnih mestih.

palmova_lilija
palmova_lilija