cover

Za brezskrbno čofotanje v vročih poletnih dneh je potrebno poskrbeti za ustrezno nego bazenske vode. Na kakovost vode v bazenu vplivajo številni faktorji: alge, trdi delci, nihanja pH vrednosti, napačna količin klora, preveč vodnega kamna … Preverite, kako lahko s pravilno nego poskrbite za čisto vodo, da bo kopanje pravi užitek.

Bazen potrebuje redno nego

Ob nakupu novega bazena ni dovolj, da ga napolnite s čisto vodo. V vročih poletnih dneh neugodne razmere poskrbijo za to, da je voda onesnažena v manj kot 24 urah, zato je pomembno redno preverjanje kakovosti vode. Za zlato pravilo velja – prvo preverite vrednosti, nato dodajte ustrezna sredstva in šele nato se lahko kopate.

Najbolje je, da se navadite, da dnevno preverite, kakšno je stanje vode, sicer pa svetujemo, da minimalno enkrat tedensko preverite vrednost pH in klora v vodi. Hkrati pa počistite tudi dno bazena in očistite filter. Jasno pa je potrebno tudi redno odstranjevanje listja in ostale nečistoče.

Se sprašujete, na kaj sploh morate biti pozorni pri merjenju pH vrednosti in katere pripomočke poznamo? Preverite spodnje napotke.

Na kaj moramo biti pozorni pri čiščenju bazena?

ph

pH vrednost je previsoka ali prenizka

D

Redno preverjanje pH vrednosti bazenske vode je pomembno.

To lahko povsem enostavno storite tako, da uporabite testne lističe. S pomočjo pH vrednosti vode izveste, ali je voda kisla, alkalna ali pa nevtralna.

Zakaj pa je to sploh pomembno?

Če je vrednost previsoka ali prenizka, obstaja nevarnost vnetja kože in oči, poleg tega pa je tako okolje idealno za razvoj bakterij in odlaganje vodnega kamna.

Kaj storiti, da se uravna pH-vrednost?

Za to je potrebno uporabiti namenska sredstva za nego bazenske vode, ki višajo ali nižajo pH vode.

V vsakem primeru ne smete odlašati in čim prej poskrbeti, da so vrednosti optimalne.

klor

Dezinfekcija vode s klorom ali kisikom

D

Poleg tega je pomembno redno preverjanje količine klora v bazenski vodi, sicer lahko v vročih dneh hitro pride do razrasta klic in bakterij kar lahko ogrozi zdravje.

Klor ima dezinfekcijski učinek, v tem primeru se najbolje obnesejo hitrotopne klorove tablete, kot brezklorno alternativo pa lahko uporabite tablete z aktivnim kisikom.

Obe sredstvi poskrbita tudi za preprečevanje razrasti alg.

V primeru, da je količina klora v vodi previsoka, lahko povsem enostavno izpraznite nekaj vode iz bazena in jo nadomestite s svežo.

alge

Odstranjevanje nadležnih alg

D

Tudi alge sodijo med nezaželene goste v vašem bazenu.

Pri tem ne gre le za optični problem, alge namreč služijo kot hrana za bakterije.

Za učinkovito zatiranje alg svetujemo, da enkrat tedensko uporabite algicid, ki jih uniči in preprečuje njihov ponovni nastanek.

Proti algam sicer deluje tudi klor, vendar ne v zadostni količini, saj so alge vedno bolj odporne na dezinfekcijska sredstva.

umazanija

Odstranjevanje umazanije in plavajočih delcev

D

Vsekakor pa si nihče v svojem bazenu ne želi imeti umazanije in plavajočih delcev.

Večino umazanije odstrani že filtrska črpalka, vendar so nekateri delci premajhni, zato ostanejo v vodi.

V takih primerih uporabite sredstvo proti kosmičenju vode, ki odstranjuje motnost.

Na kaj morate biti še posebej pozorni:

Tujki

V bazenu se zbira vse, kar leti po zraku – insekti, listje, cvetni prah, prah ipd. Nič od naštetega v bazenu ne sme biti dalj časa.

pH-vrednost

Voda je primerna za kopanje le, kadar je pH nevtralen, to je med 7,2 in 7,4.

Dezinfekcija

Tudi če se pred kopanjem stuširate, se voda vseeno umaže: krema za sončenje, odmrla koža, pot in lasje nikakor niso dobri spremljevalci med kopanjem.

Alge in motna voda

Alge in daljša motnost vode sta vsekakor nezaželena faktorja v bazenu, zato poskrbite, da sploh ne pride do njunega nastanka.

Pomoč pri vzdrževanju bazena

Namig: Da preprečite, da se bazenska voda prehitro umaže, svetujemo, da uporabite zaščitno ponjavo, pred kopanjem pa se oprhajte pod solarnim tušem.

Priljubljeni izdelki: